Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αρθροσκόπηση Ώμου


Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια εναλλακτική λύση της ανοικτής επέμβασης του ώμου, που εκθέτει εντελώς την άρθρωση του ώμου. Τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης υπερέχουν έναντι της ανοικτής επέμβασης σε λιγότερο πόνο, δυσκαμψία, λιγότερες επιπλοκές , μικρότερη (αν υπάρχει) παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάκαμψη τις περισσότερες φορές.
Γιατί γίνεται η επέμβαση:
Αρθροσκόπηση μπορεί να συστηθεί για τα έξης προβλήματα ώμου:
               Ρήξη μυοτενόντιου πετάλου
               Σύνδρομο πρόσκρουσης (impingement syndrome)
               Αστάθεια ώμου, όπου η άρθρωση του ώμου είναι χαλαρή και γλιστρά πολύ ή και εξαρθρώνεται
               Ρήξη ή βλάβη του τένοντα του δικεφάλου
               Φλεγμονή ή βλάβη του χόνδρου της άρθρωσης. Συχνά αυτό προκαλείται από μια ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
               Αρθρίτιδα της άρθρωσης της κλείδας (ακρωμιοκλειδική άρθρωση)

Το μυοτενόντιο πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων που καλύπτουν την άρθρωση του ώμου. Αυτοί οι μύες και τένοντες κρατάνε το βραχίονά σας στην ωμογλήνη και σας βοηθούν να κινήσετε τον ώμο σας σε διάφορες κατευθύνσεις.
Οι τένοντες του μυοτενόντιου πετάλου, μπορούν να σχιστούν όταν γίνεται υπερχρησία ή τραυματίζονται.
Γι' αυτή την επέμβαση χρειάζεται γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε αναίσθητοι και ανίκανοι να αισθανθείτε πόνο.
Επέμβαση:
Κατ' αρχάς ο χειρουργός θα εξετάσει τον ώμο σας με το αρθροσκόπιο μέσω μιας μικρής τομής. Το αρθροσκόπιο συνδέεται με μια οθόνη που βρίσκεται στην αίθουσα χειρουργείου. Επιθεωρεί όλους τους ιστούς της άρθρωσης του ώμου καθώς και την περιοχή πάνω από την άρθρωση, χόνδρος, οστά, τένοντες, σύνδεσμοι...
Επισκευάζει οποιονδήποτε χαλασμένο ιστό. Για να κάνει αυτό ο χειρουργός θα κάνει 1 έως 3 μικρότερες τομές και θα χρησιμοποιήσει διάφορα αρθροσκοπικά εργαλεία. Μια ρήξη σε ένα μυ, ένα τένοντα ή ένα χόνδρο, θα διορθωθεί. Ο χαλασμένος ιστός μπορεί να πρέπει να αφαιρεθεί. Οι μύες συρράπτονται, οι τένοντες συνδέονται με τα οστά με συρραφές. Οι μικρές βίδες (λέγονται άγκυρες συρραφών) χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν να συνδεθεί τένοντας με οστούν. Οι άγκυρες μπορεί να είναι από μέταλλο ή πλαστικό. Δεν αφαιρούνται μετά από την χειρουργική επέμβαση.
Σύνδρομο πρόσκρουσης (Impingement syndrome): Ο χαλασμένος ή φλεγμένων ιστός, καθαρίζεται έξω από την περιοχή της άρθρωσης του ώμου, καθώς και μέσα στην άρθρωση. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να κόψει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο που λέγεται ακρωμιοκορακοειδής σύνδεσμος (coracoacromial ligament) και να "ξυρίσει" το κατώτερο μέρος ενός οστού που λέγεται ακρώμιο.
Αστάθεια ώμου: Αν έχετε σχισμένο τον επιχείλιο χόνδρο, το χείλος της άρθρωσης του ώμου (labrum) που είναι φτιαγμένο από χόνδρο, ο χειρουργός θα το επισκευάσει, καθώς επίσης και τους συνδέσμους που συνδέονται με αυτή την άρθρωση. Η βλάβη Bankart είναι ένα σκίσιμο στο "labrum" στο χαμηλότερο μέρος της άρθρωσης του ώμου. Μια βλάβη "SLAP" περιλαμβάνει το "labrum" και τον σύνδεσμο στο πάνω μέρος του ώμου.

Στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης οι τομές θα κλείσουν με ράμματα και θα καλυφθούν με επιδέσμους. Οι περισσότεροι χειρουργοί βιντεοσκοπούν την επέμβαση, για να σας δείξουν τι βρήκαν και τι επισκευές έκαναν.
Ο χειρουργός μπορεί να πρέπει να κάνει ανοικτή χειρουργική επέμβαση εάν υπάρχει μεγάλη ζημιά. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση σημαίνει ότι θα έχετε μια μεγάλη τομή, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να φτάσει άμεσα στα οστά και στους ιστούς. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι μια πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση.

Κίνδυνοι
Κίνδυνοι για κάθε αναισθησία είναι:
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα
Αναπνευστικά προβλήματα

Κίνδυνοι για κάθε χειρουργική επέμβαση:
Αιμορραγία
Λοίμωξη
Θρόμβωση

Πριν την επέμβαση
Πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας, τι φάρμακα παίρνετε
2 εβδομάδες πριν την επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να Σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων για πήξη του αίματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα όπως η ασπιρίνη, αντιπηκτικά κ.λπ. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια φάρμακα θα πρέπει να εξακολουθείτε να λαμβάνεται την ημέρα της επέμβασης. Αν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή άλλες ιατρικές παθήσεις, ο χειρουργός θα σας ζητήσει να δείτε τον θεράποντα παθολόγο ή καρδιολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει για αυτές τις συνθήκες.
Ενημερώστε το γιατρό σας για χρήση αλκοόλ
Ανά καπνίζεται προσπαθήστε να το κόψετε . το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει την πληγή και την οστική επούλωση
Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε κρυολόγημα, γρίπη, πυρετό, έρπη ή άλλη ασθένεια που μπορεί να έχετε πριν από την επέμβαση.

Την ημέρα της εγχείρησης
Συνήθως θα σας ζητηθεί να μην πιείτε ή φάτε τίποτα για 6 έως 12 ώρες πριν την επέμβαση. Πάρτε τα φάρμακά που σας είπε ο γιατρός να πάρετε με μια μικρή γουλιά νερό.

Μετά την επέμβαση
Η πλήρη αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 6 μήνες. Μάλλον θα πρέπει να φοράτε ανάρτηση ώμου για την πρώτη εβδομάδα. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα. Το πότε θα επιστρέψετε στην εργασία σας ή θα αθληθείτε, θα εξαρτηθεί από τις βλάβες που διορθώθηκαν στην επέμβαση. Θα μπορεί να κυμαίνεται από 1 εβδομάδα, έως κάποιους μήνες.
Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την κίνηση και την δύναμη του ώμου σας. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από την επισκευή που έγινε

Συνήθεις ερωτήσεις
Είναι η αρθροσκοπική χειρουργική καλύτερη από την παραδοσιακά «ανοικτή» επέμβαση;
Εξαρτάται. Ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι μια διαδικασία με μεγαλύτερες τομές και επιτρέπουν στον χειρουργό να κοιτάξει στο εσωτερικό του ώμου και μπορεί να είναι καλύτερη για ορισμένες διαδικασίες και υπό ορισμένες συνθήκες. Η Αρθροσκοπική χειρουργική έχει κάποια πλεονεκτήματα - μικρότερες τομές, λιγότερες βλάβες των ιστών - αλλά αυτά συνήθως δεν είναι χρήσιμα εάν η συνολική διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον χειρουργό σας αν μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά.

Έλαβα δύο διαφορετικές απόψεις για χειρουργική επέμβαση και μόνο ένας δήλωσε ότι αρθροσκοπικά είναι καλύτερα. Ποιος έχει δίκιο;
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ορθοπαιδικών χειρουργών για το πως να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με διαφορετικούς τύπους επέμβασης. Για παράδειγμα, πολλοί χειρουργοί ώμου διαφωνούν για τις βλάβες στροφικού πετάλου για το αν ή όχι μπορούν να διορθωθούν αρθροσκοπικά. Δυστυχώς υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο

Ποια είναι η αποθεραπεία μετά από αρθροσκόπηση ώμου;
Η αποθεραπεία του ώμου, εξαρτάται από τι είδους επέμβαση γίνεται. Ένα από τα προβλήματα της αρθροσκόπησης του ώμου είναι ότι η επέμβαση πονάει πολύ λιγότερο από την ανοικτή επέμβαση ώμου και ως εκ τούτου οι ασθενείς μπορεί να έχουν την τάση να κάνουν πολλά πράγματα, πολύ σύντομα. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε μόνο δραστηριότητες που ο χειρουργός σας έχει συστήσει μετά από την αρθροσκόπηση του ώμου. Ακόμα και αν αισθάνεστε καλά τον ώμο σας. Θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να επισκευαστούν οι ιστοί επαρκώς και να επουλωθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με επισκευή του στροφικού πετάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου